A reflexológia, mint pihentető masszázs és gyógymód

talpmasszázs

Talpmasszázs Budapest

A talpmasszázs, tudományos körökben reflexológiaként is emlegetett ősi gyógyítási módszer. A szervezet öngyógyító funkcióinak aktivizálásán alapszik, amit a talp egyes, úgynevezett reflexzónáinak aktiválása révén érnek el. Ezen masszázstípus során a masszőr mester a talp kiválasztott pontjait kezeli, mely pontok az egyes szervek idegvégződéseinél találhatók. A szolgáltatás ezen típusa egyszerre jelent pihentető relaxációt, jóleső érzést és gyógymódot is.

Mi a reflexológia vagy a talp masszázsa?

A reflexológia, vagy talpmasszázs, az akupunktúrához hasonlóan évezredes múltra tekint vissza. Külföldi szakirodalom szerint a gyógymód valószínűleg Kínából és Indiából származik, a tűszúráshoz hasonlóan a stimulánson, vagyis a serkentésen (ingerterápia) alapszik. A reflexológia egyik elismert szaktekintélye Hédi Masafret akinek az Egészség a jövőben című, könyve óriási érdeklődést váltott ki világszerte. E könyvet azután tanulmánykötetek sora követte, német, orosz, japán, olasz, angol szerzők írták le tapasztalataikat. (Érdekességként említhető, hogy a moszkvai Reflexterápia Kutató Intézetben már évtizedek óta alkalmazzák a gyógyító masszázst az akupunktúra és az akupresszúra mellett – kiegészítő kezelésként.)

A talpmasszázs tudományos leírása

A reflexológiáról Hédi Masafret így ír: „A reflexzónák olyan idegpontok, amelyek egy-egy távoli testrésszel kapcsolatban vannak. Az egész testen mindenütt találunk reflexzónákat.
A test reflexzónái közül a lábfej masszírozása érdemli a legnagyobb figyelmet, hiszen egyetlen testrészünk sincs annyira elhanyagolva és eltorzulva, mint éppen a lábunk.
A természetes életmód szerint az embernek mezítláb kellene járnia, így az egyenetlen talaj állandóan dolgoztatná a talp reflexzónáit, nem lenne szükség masszázsra. A természetes környezet azonban megváltozott. lábunk „munkaterülete”, a talaj, már nem egyenetlen, hanem simára hengerelt vagy aszfaltos. Ehhez jön még a kényelmetlenül szűk, rossz felépítésű cipő, amely ugyancsak elnyomja a vérkeringést. A tökéletlen vérellátás miatt sok embernek hideg a lába. de ami még ártalmasabb, hogy a reflexzónák sem tudnak eleget tenni feladatuknak.

Egészségünk zálogja a mesteri masszázs

Egészségünk védelmében, hogy mesterségesen masszírozzuk a reflexzónákat, így elősegíthetjük a hozzájuk tartozó szervek vérkeringését. Hogy ez a kölcsönhatás a reflexzóna és az egyes szervek között hogyan és miért jön létre, azt ma még tudományosan igazolni nem lehet, de annál könnyebb bizonyítani. Próbáljuk csak meg a lábunk középső ujját erőteljesen masszírozni. Rövid időn belül azt tapasztaljuk, hogy a kéz középső ujja is vérbő lesz, melegebb a többinél.

Méreganyagok eltávolítása a talpmasszázs segítségével

A különböző szervek elhasznált anyagai, ha nem tudnak természetes módon távozni a testből, lerakódnak a talpon. Itt kristályos göböket képeznek, amelyek tapintásra érzékelhetők, sőt mélymasszázs esetén fájdalmasak is lehetnek. A terápia abból áll, hogy masszázzsal ezeket a kristályokat szétdörzsöljük, és ettől a beteg szerv megkönnyebbül. Minél több kristály rakódott le valamelyik zónában, annál kitartóbban kell masszírozni. Ajánlatos először körkörös mozdulatokkal gyengéden, majd erősebben végezni. Hédi Masafret szerint jobb eredményt lehet elérni, ha a masszírozást nem magunk, hanem más, hozzáértő személy végzi. A helyes masszírozás tudományát azonban el lehet sajátítani szakkönyvekből, többek között ebből a füzetből is

Kiegészítő terápiák

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a talpterápia hatását fokozza, ha rendszeresen fogyasztunk C-vitamint. Nyáron a friss zöldségek, gyümölcsök bőven tartalmazzák a létfontosságú vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket. Ám a téli tavaszi hónapokban ajánlatos tablettával kiegészíteni a szűkösebb C-vitamin-forrásokat. Aki teheti, rendszeresen fogyasszon déligyümölcsöt, almát, nyers savanyú káposztát, csipketeát, gyümölcslevet.

Mikor nem szabad talpmasszázst végezni?

Bármilyen sok előnye van a gyógymasszázsnak, egyes betegségeknél mégsem ajánlható a terápia (magas láz, heveny visszérgyulladás, gombásodás, üszkös láb, fertőző betegség, súlyos idegkimerültség és veszélyeztetett terhesség). Nem szabad gyógymasszázst alkalmazni műtét helyett! Egyes szakkönyvek szerint nem ajánlatos a talpterápia normális terhesség esetén sem.

Masszírozáskor gondosan kerüljük ki az anyajegyeket, szemölcsöket, gyulladt bőrterületeket.

A Thai Pro budapesti masszázs szalonjában szakképzett mesterek végzik el a tökéletes gyógymasszázst és thai masszázst.

A talpmasszázs aktiválja a szervezet öngyógyító funkcióit, ez az ősi gyógymód könnyen elérhető Budapest szívében a thai masszázs szalonban.