Mi a thai masszázs?

Thai masszázs

Tradicionális thai masszázs menete

A thai masszázs – a thai orvoslás legrégibb, tradicionális eljárása, mely ötvözi az indiai jóga meditációt, használja az akupresszúrát és bizonyos Ájurvédikus elemekkel is operál. Lényegesen különbözik attól, amit az európai ember gondol a masszázs fogalmáról. A masszázs egyszerűbb fogásai is rendszerszerszinten hatnak a szervezetre: nyomással, nyújtással és csavarással.

A thai masszázs mintegy 1500 éven keresztül tökéletesedett és fejlődött, ennek okán még Thaiföld különböző részein is eltérnek a procedúra során alkalmazott fogások. A művelői két alapvetően, stílusukban eltérő iskola mesterei lehetnek, ahol a mozdulatok könnyedsége és harmóniája határozza meg a képzettségi fokot.

A thai masszázs, mint orvostudomány

Thaiföldön a masszázs már elismerten orvostudománynak számít. 2016-ban hivatalosan, minisztériumi szinten is a klinikai orvosláshoz sorolták. A hivatalos adatok szerint már több mint 900 rendelőben folyik a gyógyítás ezzel a módszerrel, természetesen Thaiföldön ezt a módszert jelző nélkül, csupán masszázsnak hívják. A klinikai gyógyítás mellett több mint 4000 fürdő és masszázsszalon is rendelkezik működési engedélyjel az ország területén.

A gyógymód kőbevésett szabályai

Bár a hagyományok szerint a thai masszázs megalapítója Budha orvosa volt, a mai értelemben vett masszázskultúra kialakulását a III. Ráma királynak köszönhetjük. Ő vésette kőbe ezen ősi gyógymód szabályait, melyet a Vat kolostorban őriznek.

A tradicionális gyógyításnak a mai formája mintegy ezer éve létezik. Filozófiája a szervezet csatornáiban áramló életerő befolyásolásának mesterségén alapszik, emellett az indiai jóga is jelentősen befolyásolta a fogások kialakulását.

A thaiföldi masszázs első európai említése 1690-re datálódik. Simon de la Loubère, francia diplomata így írt az utazásai közben szerzett tapasztalatairól:

„Ha valaki Sziámban megbetegedik, elmegy a mesterhez, aki a kezével képes hatni a testre. Az is előfordulhat, rááll a betegre és alaposan megtapossa…”

A Thaiföldön felfedezett gyógymós szerepe

páros masszázs

Harmonikus páros thai masszázs

Kinek van szüksége erre a masszázstípusra? Mindenkinek, akinek a teste gyógyulásra vágyik. A tradicionális thai masszázs szalonokban folyó munka közelebb áll a gyógyításhoz, mint a szórakozáshoz, ugyanakkor a hétköznapi emberek felfogásában még luxusnak számít ez a szolgáltatás. A masszázs szerepe a test gyógyítása és energiával való feltöltése mellett a test és szellem harmóniájának megteremtése is.

Az alapszabályok

  • A masszázs első szabálya a sen energia aktiválására vonatkozik. Ez csak úgy érhető el, ha a masszázst a végtagoknál kezdjük és onnan fokozatosan haladunk a törzs felé, majd vissza, ezt nem szabad felcserélni.
  • Az ázsiai gyógymódokban alapvető szabály, hogy a testben áramló energiákat úgy lehet hatásosan megtisztítani, ha a lábaknál kezdjük és a fej irányába haladunk.
  • A masszázs a sen energia aktivizálásával kezdődik minden esetben. Az aktív energiák mobilizálása a második lépés, és csak ezután következhet a nyújtás és a feszítés, hogy a testet ne érje „váratlanul” az energetikai behatás.
  • Törekedni kell a szimmetriára és a kiegyensúlyozottságra. A masszázsszeánsz nem lehet annyira rövid, hogy ne érintené az egész testet. Nem fordulhat elő, hogy csak az egyik oldalt masszírozzuk, a másikat nem. Ha megtörtént a lábak masszírozása, már kötelező a kezek masszírozását is elvégezni, nem hagyható abba a szolgáltatás.

A thai masszázs a test és lélek harmóniájára törekvő ősi gyógymód, melyet Ön is kipróbálhat Budapest szívében, ahol a szakma mesterei várják.